fbpx

Viekö jännittäminen liikaa energiaa elämässäsi?

Viekö jännittäminen liikaa energiaa elämässäsi? 3 vinkkiä, joiden avulla voit helpottaa jännittämistä

Blogikirjoitus | Julkaistu 24.8.2023

Työpaikan palaveri ahdistaa. Kahvitilaisuudessa kuppi tärisee. Omaa puheenvuoroa pitäessä kasvot punoittavat.

Järjellä tietää, että eihän tässä mitään hätää ole, mutta keho käskee pakenemaan paikalta.

Tällaista on sosiaalinen jännittäminen. Sen sanotaan olevan yksi yleisimmistä ahdistuneisuushäiriön muodoista.

Usein sosiaalisesta jännittämisestä kärsivät ovat “ihan tavallisia työssäkäyviä ihmisiä”. Mitään suurempia psyykkisiä ongelmia ei välttämättä ole ja siksi itseäkin saattaa usein ihmetyttää, miksi oma hermosto ylivirittyy niin herkästi ja mielen valtaavat katastrofiajatukset.

Usein sosiaaliseen jännittämiseen tarjotaan avuksi puhemuotoista terapiaa ja mielialalääkitystä. Aina nämä keinot eivät kuitenkaan riitä – ne kyllä saattavat helpottaa, mutta eivät useinkaan lievennä riittävästi kehon jännitys- ja ylivireysoireita.

Paras apu jännittämiseen saattaa löytyä viisaasta kehostasi

Miten jännittämiseen voi vaikuttaa kehon kautta?

Usein sosiaalisen jännittämisen taustalla on jonkinlaista jo lapsuudessa syntynyttä turvattomuuden tunnetta tai jopa traumaattisia kokemuksia.

Tällaiset kokemukset (jatkuessaan pitkäkestoisesti) saavat aikaan fysiologisia muutoksia. Aivojen pelkokeskus eli mantelitumakkeet tulevat yliherkiksi ja näkevät vaaroja sielläkin, missä niitä ei ole (esimerkiksi työpaikan palaverissa tai kahvihuoneessa). Lapsuudessa koettu turvattomuus on saattanut jättää kehon lihakset kestojännitykseen ja hermoston krooniseen ylivireystilaan (taistele-pakene-jähmety-reaktio).

Tällainen kehon krooninen ylivireys- ja jännitystila saattaa ylläpitää epämääräistä ahdistuneisuutta ja sosiaalista jännittämistä. Jotta voisimme saada mielemme rauhoittumaan, on aloitettava kuitenkin kehosta.

Kolme vinkkiä sosiaalisesta jännittämisestä vapautumiseen

Olen itse ollut aina kova jännittäjä. Jo teini-iässä alkanut sosiaalinen jännittäminen vei aivan valtavasti energiaa ja alkoi rajoittaa elämää. Koin jännittämisen aina hyvin fyysisenä. Vaikka mieleni osasi järkeillä, ettei mitään hätää ole, kehoni käynnisti taistele- tai pakene-reaktion hyvin nopeasti. Lähes paniikiksi yltyviä jännityskohtauksia tuli esimerkiksi työpaikan ruokalassa, esiintymistilanteissa, palavereissa ja joskus jopa kaupan kassajonossa.

Jatkuva jännittäminen oli saanut kehoni myös krooniseen stressitilaan. Kärsin monenlaisista psykosomaattisista oireista kuten migreenin aurasta (näköhäiriöt ilman päänsärkyä), vatsaoireista ja toistuvista päänsäryistä sekä niska-hartia-jumeista.

Kunnes lopulta löysin kehomieli-harjoitusten ääreen, elämäni muuttui. Koin hyvin vahvasti, miten sisäinen turvan tunne ja luottamus elämään vahvistuivat sitä mukaa, mitä enemmän kehoni rentoutui ja mitä enemmän sain palautettua hermostoani ns. sietoikkunaan (pois kroonisesta ylivireystilasta).

Opiskelin Mindfulness- ja TRE-ohjaajaksi sekä ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi, jotta voisin jakaa tätä tietoa myös toisille jännittäjille. Paras apu kun voi löytyä niinkin läheltä, kuin omasta viisaasta kehostasi.

Haluankin jakaa tähän alle kolme parasta vinkkiäni, miten voit aloittaa oman matkasi kohti kehosi viisautta ja sitä myöten myös rennompaa elämää.

1. Opettele tunteiden säätelyn taitoja
2. Kokeile kehoterapiaa
3. Harjoita itsemyötätuntoa

Avaan näitä kolmea kohtaa nyt hieman tarkemmin.

1. Opettele tunteiden säätelyn taitoja

Jos kärsii sosiaalisten tilanteiden jännittämisestä, saattaa usein tuntua siltä, ettei omiin tunteisiin voi vaikuttaa juuri ollenkaan. Paniikki hyökyy nopeasti päälle ja ottaa valtaansa. Onneksi tämä ei kuitenkaan ole totta – omia tunteita voi opetella kohtaamaan ja säätelemään.

Tunteita säädellään hermoston säätelyn avulla. Paniikinomaiseen jännittämiseen liittyy sympaattisen hermoston nopea aktivoituminen. Erilaisten läsnäoloharjoitusten avulla voimme opetella kohtaamaan tunteitamme niin, etteivät ne saa meitä enää pois tolaltaan. Voimme myös oppia aktivoimaan parasympaattisen (ns. rauhoittavan ja palauttavan) hermoston tärkeintä osaa, vagushermoa. Sen aktivoiminen saa fyysiset jännitysoireet lievenemään ja olon rauhoittumaan.

2. Kokeile kehoterapiaa

Lapsuuden turvattomuuden kokemukset ja traumaattiset kokemukset ovat saattaneet jättää kehon krooniseen ylivireys- ja jännitystilaan. Vaikka asioita käytäisiin läpi puhumalla, se ei useinkaan vapauta kehoa tästä jännityksestä.

Itselleni parhaimmat kehoterapian muodot ovat olleet TRE-harjoitus (Tension & trauma releasing exercises) sekä Rosen-terapia. TRE-harjoitus käynnistää kehossa luonnollisen neurogeenisen tärinän, joka vapauttaa syviä lihasjännityksiä sekä palauttaa hermoston takaisin tasapainoon (yli- tai alivireystilasta). Rosen-kehoterapian parantava vaikutus perustuu puolestaan lempeään ja turvalliseen kosketukseen sekä rosenterapeutin turvaa luovaan läsnäoloon. Kosketuksen ja turvan tunteen kautta keho uskaltaa hellittää jännityksistä. Kun kehon jännitykset vapautuvat, usein pääsee purkautumaan myös kehossa mukana kannettuja kohtaamattomia tunteita.

3. Harjoita itsemyötätuntoa

Moni jännittäjä on itseään kohtaan hyvin armoton ja kriittinen. Vaativuus itseä kohtaan on monelle jännittäjälle tuttua. Itsekritiikki on kuitenkin omiaan pahentamaan jännittämistä. Paras apu jännittämiseen löytyykin usein siitä, että alkaa harjoittaa itsemyötätuntoa. Se ei välttämättä ole aluksi kovin helppoa, koska mielen on vaikea uskoa aivan uudenlaisia ajatuksia. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, ettei itsemyötätunto ole vain positiivinen ajatus. Itsemyötätuntoiset ajatukset lisäävät tutkimusten mukaan oksitosiinihormonia, joka puolestaan vahvistaa turvan ja rauhan tunnetta.

Lopulta kyse ei olekaan siitä, miten pääsemme jännittämisestä kokonaan eroon, vaan siitä, miten uskaltaisimme olla haavoittuvaisia ja epätäydellisiä ihmisiä ja silti hyväksyä itsemme sellaisina kuin olemme.


Kirjoittaja Tiia Minaya on Hellä Mieli-yrityksen perustaja, jännittäjäryhmien ohjaaja, TRE- ja Mindfulness-ohjaaja sekä ratkaisukeskeinen valmentaja. Tiian esikoiskirja “Vapaudu sosiaalisesta jännittämisestä – käytä kehosi viisautta” (Viisas Elämä) ilmestyy 23.8.2023.

Tervetuloa kuulemaan lisää jännittämisen kehollisuudesta ja kokeilemaan lyhyitä kehomieli-harjoituksia (joista saat heti apua jännittämiseen) Tiian luennolle “Vapaudu sosiaalisesta jännittämisestä – käytä kehosi viisautta” to 7.9.2023 klo 18.

Lisätietoja luennosta