fbpx

Uni on lääkettä aivoille

Uni on lääkettä aivoille

Julkaistu 12.10.2023 | Vapaa palsta vapaaehtoisille


Ihana syksy on saapunut ja sen myötä myös pimeät aamut ja illat. Valoisat aamut ovat takana taas tältä vuodelta ja niin kehon kuin mielenkin täytyy totutella pimeään vuodenaikaan. Minulle se tarkoittaa myös villasukkia, kynttilöitä ja kurkumalattea iltaisin.

Nukkuminen on ollut vaikein ja viimeisin omaan terveyteen liittyvä asia, johon olen havahtunut. Opettelemalla olen saanut siihen itselleni säännöllisen rytmin ja koitan pitää siitä kiinni. Kymmeniä vuosia vuorotyötä tehneenä, ei ollut ihan helppoa päästä tähän yhteiskunnan säätämään normaali rytmiin. Kaikkihan eivät ole 8 -16 töissä ja viikonloppuisin vapaalla.

Muutamalla perusjutulla se kuitenkin onnistui:

  • menen suurin piirtein samaan aikaan illalla sänkyyn
  • nousen aamulla suurin piirtein samaan aikaan ylös
  • nukun yleensä 7 – 8 tuntia
  • ei televisiota makuuhuoneessa
  • ei tietokonetta makuuhuoneessa
  • tarpeeksi viileä lämpötila
  • ei raskasta ruokaa illalla
  • ei kahvia klo 15.00 jälkeen, sillä kofeiini poistuu elimistöstä todella hitaasti

Meillä ei ole ollut koskaan televisiota makuuhuoneessa, enkä tuo myöskään tietokonetta sinne. Tutkimuksissa on osoitettu, että laitteiden sininen valo häiritsee uneen pääsyä. Luen kuitenkin aina vähän aikaa kirjaa tai lehteä sängyssä, sillä en saa heti unenpäästä kiinni. Mieheni taas nukahtaa viiden minuutin sisällä siitä, kun on käynyt pitkäkseen, eli olemme kaikki erilaisia tässäkin asiassa.

Olen melkoinen vilukissa, mutta opetellut silti nukkumaan viileässä makuuhuoneessa, jossa asteita on 17-19 ja ikkuna on auki myös talvella. Raikas ilma tekee hyvää ja paleleminen loppuu heti kun pääsee lämpöisen peiton alle.

Jostain syystä olen aina tuntenut kehoni hyvin ja osannut kuunnella sitä, tästä on ollut paljon hyötyä elämässä. Välilä se kertoo minulle ”ei kiitos kahvia” ja nyt olen ollut muutaman kuukauden ilman kahvia arkisin. Viikonloppuna voin juoda yhden kupin päivässä, mutta en klo 15.00 jälkeen. Kofeiini säilyy elimistössä seitsemän tuntia, joten en halua valvoa sen tähden. Kahvi ei tee hyvää myöskään nivelrikkoisille käsilleni, joten senkin tähden pidän kahvista paussia.

Ruoka-ajat vaihtelevat ja välillä meillä syödään keskieurooppalaiseen tyyliin aika myöhään. Jos syöminen venähtää, niin teen sitten kevyemmän aterian, enkä syö mitään pari tuntia ennen nukkumaan menoa. Raskaammat ateriat kannattaa aina syödä lounaalla.

Kuvaaja: Leeloo Thefirst
Kuvaaja: Tatiana Syrikova

Koitan mennä sänkyyn kello 23 – 24 ja suurimmaksi osaksi se venyy tuohon keskiyöhön. Viikolla herätys on klo 7.00 ja viikonlopulla klo 8.00. Kesällä saatan herätä aiemmin, sillä en millään malttaisi jättää ihania kesäaamuja näkemättä, kuulematta ja haistamatta. Se lyhyt aika, jolloin kesä yöt täällä etelässä ovat valoisia, verottaa minulta unta, mutta luulen että valo kompensoi sen.

Elokuun pimeät kuutamo yöt ja varsinkin superkuu, pitävät minun hereillä niin, että saatan nukahtaa ja herään sitten jossain vaiheessa. Nousen ylös ja jään ihastelemaan kuinka kuu valaisee keittiön ja olohuoneen sekä koko pihan. Se on kaunista ja siinä on jotain tosi mystistä. Kuu on feminiini taivaankappale ja naiset voivatkin reagoida monin eri tavoin kuuhun.

Nämä ovat minun sääntöni itselleni, mutta jokaisen kannattaa tehdä omat iltarutiinit. Kun opettelee kuuntelamaan kehon viestejä, se kyllä kertoo miten toimia. Keho on viisas ja aina meidän puolellamme. Se mikä sopii minulle ei välttämättä sovi sinulle.

Nukkumista ja unta on tutkittu maailmassa paljon, joten tietyt tuntimäärät ovat ainakin suuntaa antavia. Samoin tietokoneiden ja puhelimien sininen valo on paljon tutkittu asia. Kofeiinin, energiajuomien, alkoholin ja raskaan ruuan merkitys on myös asia, josta on ihan tieteellisiä tutkimuksia olemassa.

Itselleni avautui aivan uusi maailma nukkumisen ja unen merkityksestä, kun luin Matthew Walkerin kirjan, Miksi nukumme, unen voima. Kirjassa on lähes 400 sivua, joten toinen vaihtoehto on kuunnella se äänikirjana.

En ollut tullut ajatelleeksi kuinka suuri merkitys unella on myös moniin aika tavallisiin ja yleisiin sairauksiin. Ajattelin että parempi myöhään kuin ei milloinkaan, joten päätin tehdä iltarutiinit itselleni ja se kannatti.

Kundaliinijooga ja meditointi kuuluvat arkeeni ja unen saantiin voi vaikuttaa myös näillä. Illaksi kannattaa valita sellainen jooga ohjelma, joka rauhoittaa kehoa ja mieltä. Jos ei uni meinaa tulla, niin netissä on paljon ohjattuja meditaatioita myös nukahtamiseen. Itse en tee meditointia koskaan sängyssä, sillä minulle aamu on paras aika meditointiin, nämäkin ovat hyvin henkilökohtaisia asioita.

Joku tykkää ottaa rauhoittavan lämpimän suihkun ennen nukkumaan menoa ja toinen tykkää ottaa lempeät löylyt. Jos haluaa oikein kunnolla helliä itseään suihkun tai saunan jälkeen, niin voi hieroa kehoon esim. seesamiöljyä.

Se imeytyy hitaasti ja kun ihomme yleensä talvea vasten kuivuu, niin se kosteuttaa sekä pehmentää ihoa hyvin. Lisäksi se on luonnontuote, jonka saa ihan ruokakaupasta, eli ei ole myöskään kallis. Tekee hyvää myös sisäisesti eli ruokalusikallinen päivässä.

Unen laatuun ja kehon terveyteen vaikuttaa myös sänky, tyynyt ja patjat. Markkinoilla on niin paljon eri vaihtoehtoja, että jokainen varmaan löytää itselleen sopivimmat. Ehkä yksi yleispätevä vinkki pätee liinavaatteisiin, eli kannattaa satsata luonnonkuituihin keinokuituisten sijasta. Tyynyissä ja peitoissakin on valinnan varaa, vaikka kuinka, mutta untuva ei sovi, jos perheessä on esim. astmaatikko.

Uni on lääkettä aivoille, sillä se parantaa mm. meidän muistiamme ja oppimiskykyä, joten kaikki hyvät keinot kannattaa ottaa käyttöön. Jos päätät tehdä yhden muutoksen parempaan, niin silloin kannattaa valita listan ensimmäinen, joka M. Walkerin kirjan mukaan on tärkein asia.

Kuvaaja: Tatiana Syrikova

Kirjoittaja: Tupu Utriainen

Olen kokemusasiantuntija, henkinen valmentaja, yrittäjä. Ennen kaikkea koen olevani kuitenkin nainen, äiti, aviopuoliso sekä mummo.

Vapaa palsta vapaaehtoisille on Naistenkartanon vapaaehtoisille tarjottava blogisarja. Blogisarjassa vapaaehtoiset pääsevät julkaisemaan ajatuksiaan blogitekstin muodossa.

Jos sinulla on kysyttävää tai haluaisit kirjoittaa Vapaa palsta -blogiimme, voit olla yhteydessä Tampereen seudun asiakaskoordinaattoriin: Saija Savolainen saija.savolainen@naistenkartano.com.