fbpx

Unet tienä itsetuntemukseen

Me kaikki näemme unia, mutta eroavaisuuksia on siinä, miten muistamme uniamme. Psykoterapeutti Anne Lindholm-Kärki on hyödyntänyt unia työssään yli 30 vuotta ja auttanut ihmisiä tulkitsemaan omia uniaan. Lindholm-Kärki kehottaa jokaista kirjoittamaan uniaan muistiin, sillä unet toimivat erityisenä oppaana ihmisen sisimpään.

Unet välittävät viestejä tietoisuuteen

Lindholm-Kärjen mukaan unilla ei nähdä olevan niin suurta arvoa kuin niillä todellisuudessa on. Unilla ja niiden tarkastelulla on kuitenkin suuri merkitys. Uni saattaa tuoda tietoisuuteen ihmisen tiedostamattomia tuntemuksia ja ajatuksia. Unien avulla voimme myös tutustua itseemme sellaisina kuin olemme ja opetella hyväksymään itsemme kaikkine tunteinemme.

– Unet nostavat sivuutettuja tunteitamme pintaan. Unien näyttämiä tunteita ei ole syytä säikähtää, sillä pelkkä tunne ei ole pahasta, vaan vasta toiminta voi olla vaarallista, Lindholm-Kärki korostaa. Saatamme esimerkiksi nähdä unessa itsemme kateellisena tai vihaisena. Parhaimmillaan kielteisetkin tunteet voivat auttaa meitä henkisessä kasvussamme. Me ihmiset teemme paljon pahaa läheisillemme silloin, kun meillä on tiedostamattomia tunteita. Uni voi tuoda tiedostamattoman tunteen tietoisuuteen, minkä myötä tunteen voi hyväksyä ja opetella toimimaan sen kanssa. Jokaisen olisikin hyvä miettiä, mikä on oman kulloisenkin unen tunnetila.

Unet ovat aina puolellamme

Unet, jopa painajaisunet, ovat aina puolellamme. Painajainen voi olla kuin viesti hyvältä ystävältämme. Se voi viestiä esimerkiksi siitä, että sinulla on jokin ongelma, joka tulisi selvittää. Painajaistakin tulisi siis arvostaa ja sitä pitäisi tutkia. Kun ihminen ymmärtää painajaisensa merkityksen ja sen välittämän viestin, voi saman painajaisen tulo uniin loppua kokonaan. Unet auttavat meitä siinä, että uskaltaisimme katsoa pimeitäkin puoliamme, elämämme tummia varjoja.

Toistuvat painajaisunet saattavat kuitenkin kertoa myös jostakin menneisyytemme traumasta, kuten ikävästä lapsuudesta. Tällaisia traumaunia ei ole suositeltavaa työstää yksin, vaan unia näkevän on syytä kääntyä traumaterapeutin puoleen, Lindholm-Kärki huomauttaa. Ammattilaisen kanssa uniaan voi tarkastella turvallisesti.

Ymmärrys uniin syntyy unia työstämällä

– Tulkitsematon uni on kuin avaamaton kirje, Lindholm-Kärki kuvaa. Kun uniensa viestejä oppii ymmärtämään, voi myös ottaa unien synnyttämiä oivalluksia käyttöönsä. Ymmärrys omaan uneen syntyy usein vasta unen työstämisen myötä. Omia uniaan voi työstää esimerkiksi unipäiväkirjan avulla. Unien seuraamista helpottaa, kun kirjoittaa edes muutaman unen muistiin viikon ajalta, sillä muutoin unet unohtuvat helposti.

Unien työstäminen kannattaa ottaa vakavasti ja nähdä sen eteen hieman vaivaa. Unien ymmärtäminen vaatii viitseliäisyyttä. Esimerkiksi kaupassa käyntiä kuvaava uni voi aluksi tuntua arkiselta ja merkityksettömältä, mutta unen työstämisen myötä voi arkiseltakin tuntuvasta unesta löytää jonkin uuden näkökulman ajatteluunsa. Unityöskentelyn tarkoituksena onkin selkiyttää ajatuksiamme ja löytää uusia näkökulmia.

Unta on helpompi ymmärtää, kun ensin hyväksyy, että kaikki omassa unessa on osa itseä. Unta voi tarkastella pohtimalla, mitä tunteita uneen liittyy. Mikä on unesi tunnetila? Entä millainen tunnetila itselläsi on, kun heräät unestasi? Mitä unen tunnetilat voisivat kertoa sinulle? Voit myös pohtia, liittyykö näkemäsi uni ja sen tunnetila johonkin menneisyytesi tapahtumaan vai nykyhetkeen. Voisiko unesi kertoa siitä, mitä olet ehkä kuullut tai lukenut kuluneina päivinä? Ihmisen on tärkeää kuunnella sisintään ja sitä, mitä uni itselle merkitsee. Nykyään elämme hälyn täyttämässä maailmassa, eikä oman sisimpämme kuunteluun tunnu aina olevan riittävästi aikaa.

Miten tulkita unien symboleja

– Ihmisen tulisi tulkita omaa untaan aina omista lähtökohdistaan käsin, Lindholm-Kärki kertoo. Jos sinulle esimerkiksi tulee mieleen toisen kertomasta unesta jotakin, niin mitä todennäköisimmin se kertoo jotakin sinusta itsestäsi, eikä unen näkijästä. Unien tulkinta on siis aina henkilökohtaista, eikä unista voida tehdä yksioikoisia tulkintoja. Esimerkiksi unessa esiintyvä kissa voidaan eri henkilöiden unissa tulkita eri tavoin. Jollekin se voi merkitä itsenäisyyttä, jollekin parasta ystävää ja jollekin taas jotakin epämieluista asiaa.

Lottovoitosta unta nähnyt voi esimerkiksi pohtia, mitä uni merkitsee itselle. Mistä lottovoittouni voisi kertoa unen näkijälle itselleen? Viittaako se johonkin tiettyyn sisäiseen haaveeseen unen näkijän elämässä? Haaveileeko unen näkijä omassa elämässään ehkäpä itsensä toteuttamisesta, jota unen lottovoitto ehkä symboloi? Mitä puolestaan esimerkiksi unessa nähty oranssi valaisin voisi unen näkijälle kertoa? Mitä tunnetiloja se hänelle tuottaa? Herättääkö oranssi valaisin myönteisiä tuntemuksia ja mielikuvia auringosta vai tuottaako se inhoa ja mielikuvan rumasta kapistuksesta?

Kaikkia unien yksityiskohtia emme aina voi ymmärtää, eikä tarvitsekaan. Jo pelkkä oivallus ja uudet ajatukset omista unistaan voi tuoda ihmiselle sisäisen rauhan. Joskus jokin ymmärtämätön uni voi selvitä ja avautua itselle vasta vuosien jälkeen. Unipäiväkirjan avulla ihmisen on mahdollista tarkastella vanhojakin uniaan.

Uni on pyhä hetki

Omia uniaan voi myös hallita ja ihminen voi vaikuttaa omiin uniinsa. Lindholm-Kärjen mukaan uneen tulisi suhtautua arvostaen ja oma unihetki olisikin syytä rauhoittaa. Jokaisen tulisi tehdä tilaa omalle unien näkemiselleen ja seurata, miten levollinen hetki ennen nukahtamista vaikuttaa nähtyihin uniin. Tietoinen hyvien ajatusten ajattelu ennen nukkumaanmenoa vaikuttaa unien sisältöihin ja niiden laatuun. Hyviä unia voi tilata!

Yöllä nähty hyvä uni puolestaan vaikuttaa myönteisesti koko seuraavan päivän olotilaan. Hyvien unien avulla ihmisen koko elämänlaatu kohenee. Ennen pitkää jo pelkkä haaveileva ajatus seuraavan yön ihanista unista kohentaa mielialaa.

Lähde: Anne Lindholm-Kärjen luento “Unet tienä itsetuntemukseen ja henkiseen kasvuun” Naistenkartanon luentosarjassa 10.3.2015