fbpx

Toiveikkuudesta

Julkaistu 9.4.2020

Viime viikot maailma on tuntunut varsin kaoottiselta. Koko maailmaa koetellut koronavirus-pandemia on kaikilla tavoilla poikkeuksellinen. Suomessa on suljettu koulut ja julkiset tilat, monet ovat joutuneet lomautetuksi ja sosiaalinen elämä on hälvennyt minimiin kaduilta, kaupoista ja kahviloista. Mediassa on loppumaton virta huolestuttavia uutisia kuolonuhreista ja kasvavista tartuntaluvuista sekä varotoimista. Yhteiskunta on varsin pysähtyneessä tilassa. Kukaan ei tiedä varmuudella, milloin ja miten tämä loppuu.

Omakin arkeni on hiljentynyt huomattavasti siitä, mitä se tavallisesti on. Päivät toimistolla ja yliopiston kampuksella muiden ihmisten keskellä ovat jääneet taakse, kun hoidan työni ja opiskeluni kotoani käsin etänä. Pohdinkin erityisesti, miten ylläpitää toiveikasta ajattelua siitä, että jossain vaiheessa tämä kaikki vielä yhteistoimin voitetaan ja voimme kaikki jälleen palata normaalielämäämme.

Toivoa voidaan yleisesti pitää myönteisenä ja tulevaisuusorientoituneena mielentilana, jolloin tulevaisuudesta odotetaan positiivisia asioita.  Psykoterapeutti Maaret Kallio puhui viisaasti Yle Uutisten haastattelussa toiveikkuudesta:

”Toivoon liittyy hyvin voimakkaasti se, ettei kielletä realiteetteja. Esimerkiksi koronan osalta realiteetti on se, että tilanne on vakava ja joihinkin se osuu hyvinkin rankasti, toisiin sitten vähemmällä. – – Toivoa voi ruokkia toimimalla realiteettien puitteissa mahdollisimman viisaasti. Hyvin tärkeää onkin se, että toivo auttaa toimimaan. Toivo synnyttää usein tuntua siitä, että ainakin jotakin tilanteen parantamiseksi pystyy tekemään.” (Yle Uutiset 31.3.20.)

Naistenkartanon NOVAT-toiminnassa tärkeitä arvoja ovatkin usko tulevaisuuteen ja asioiden parantumiseen. NOVAT-ohjelma perustuu 13 ydinajatukseen, joihin voit tutustua verkkosivuillamme. Kaikkea ei voi kukaan ihminen omassa elämässään muuttaa tai kontrolloida, mutta jokaisella on kuitenkin mahdollisuus miettiä omaa suhtautumistaan tulevaisuuteen. On hyvä pyrkiä opettelemaan tunnistamaan elämässään niitä asioita, joita voi muuttaa, ja joita ei voi muuttaa. Seuraavat kaksi NOVAT-ajatusta tuntuivatkin erityisen puhuttelevilta tällä hetkellä:

Se, miten ajattelen ongelmistani vaikuttaa ahdistukseeni.

Tunnistan ajatusteni yhteydet tunteisiini ja toimintaani.

Esimerkiksi tietoisuustaitoja voi harjoitella aikana, jolloin huolestuttavien uutisten tulva voi tuntua liian raskaalta. On myös jokaisen oikeus pitää itsestään ja jaksamisestaan huolta. Esimerkiksi Suomen Mielenterveys ry:n sivuilta löytää useita erilaisia rentoutus- ja mindfulness -harjoituksia. Olemme myös listanneet omille sivuillemme vinkkipankin koronasta selviytymiseen, johon voit tutustua täällä. Sieltä löydät useita linkkejä esimerkiksi muiden järjestöjen tarjoamiin erilaisiin tukimuotoihin ja ilmaisliikuntatunteihin, sekä vinkkejä tylsyyden poistamiseksi.

Millä tavalla sinä pidät huolta jaksamisestasi poikkeustilanteen keskellä?

Veera
Järjestöassistentti

Lähteet:

Yle Uutiset (31.3.20), Toivolla on valtava voima, sanoo psykoterapeutti Maaret Kallio – Mistä sinä saat toivoa juuri nyt?

Kuvitus: Marc-Olivier Jodoin, Unsplash