Teema-NOVAT ja muut ryhmät

Tällä sivulla ilmoitamme tulevista Teema-NOVAT -vertaistukiryhmistä sekä muusta ryhmätoiminnastamme (esim. yhteistyöryhmät ja opiskelijoiden ohjaamat teemaryhmät). Teemat ja ryhmämuodot vaihtelevat kaudesta toiseen. Lue lisää ryhmäkohtaisista tiedoista.

Ryhmän säännöt (Teema-NOVAT)

  1. Toimimme ryhmässä luottamuksellisesti.
  2. Annamme jokaisen määritellä itse yksityisyytensä rajat ja sen, kuinka paljon haluaa ryhmässä kertoa itsestään. Jokaisella on oikeus rajata ryhmässä käynti muun elämän piiristä erilliseksi – tapaamiset ja kohtaaminen tapahtuvat tällöin vain ryhmässä.
  3. NOVAT-ryhmässä meillä on lupa olla itseämme varten. Annamme jokaiselle tilaa tehdä omat pohdintansa. Käytämme puheenvuoroissa ”minä-kieltä”, jotta painopiste pysyy omassa kokemuksessa.
  4. Jaamme omaa kokemustamme muita neuvomatta. Tavoitteena on, että oivallukset syntyvät oman pohdinnan kautta ja muita kuuntelemalla, ei valmiita vastauksia tarjoamalla. Hyvääkin tarkoittava neuvominen voi tuntua toisesta ikävältä ja viedä huomiota pois omasta kasvuprosessista. Voimme kuitenkin osoittaa toisillemme myötätuntoa ja kannustusta kuuntelemalla sekä myötätuntoisin elein ja ilmein.
  5. Jokaiselle varataan mahdollisuus samanpituiseen puheenvuoroon. Puheenvuorot ajastetaan, jotta ryhmätilanne olisi kaikille turvallinen ja tasavertainen. Puheenvuoron voi käyttää kokonaan tai osittain tai sen voi jättää kokonaan väliin.
  6. Ryhmä etenee sovitussa aikataulussa. Tapaamisen aloitus- ja lopetusajankohdasta on tärkeä pitää kiinni, jotta jokainen voi sovittaa henkilökohtaiset menonsa ryhmässä käyntiin. Ryhmässä noudatetaan ennalta sovittua järjestystä (ks. ryhmätapaamisen kulku). Se luo tapaamisille turvalliset ja selkeät raamit. Mitä sitoutuneemmin ryhmätyöskentelyyn osallistuu, sitä enemmän ryhmästä saa irti. Sitoutuminen on myös koko ryhmän kannalta tärkeää.
  7. Poissaoloista ilmoittaminen: Poissaoloilmoituksia ja muita käytännön asioita varten ryhmälle perustetaan Whatsapp-tai Signal-ryhmä. Ilmoitathan poissaoloista joko Whatsapp-ryhmässä tai ohjaajalle. Jos joudut keskeyttämään ryhmässä, ilmoita siitä ohjaajalle.
  8. Pyydämme Naistenkartanon työntekijältä apua Ryhmä kokoontuu pääsääntöisesti ilman ohjaajaa (mahdollista vertaisohjaajaa lukuun ottamatta), mutta työntekijät toimivat ryhmän taustatukena ja puuttuvat tilanteisiin, joissa ryhmätyöskentelyn sääntöjä ei noudateta tai jonkun ryhmäläisen kohdalla tulee esiin huoli vertaistuen riittävyydestä tukimuotona. NOVAT-ryhmä on vertaistukiryhmä, eikä se korvaa ammattiauttajaa. Jos elämäntilanteesi kriisiytyy ryhmän aikana, olethan yhteydessä Naistenkartanon työntekijään.
  9. Pidämme ryhmät vapaina päihteistä ja kaupallisen hyödyn tavoittelusta.

Turvallisemman tilan periaatteet

  • Kunnioitamme toisiamme, jokaisen yksilöllisyyttä ja henkilökohtaista tilaa ketään syrjimättä. Jokaisella on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään. Puhumme toisillemme arvostavaan sävyyn.
  • Teemme parhaamme tunnistaaksemme toisista ihmisistä tekemämme ennakko-oletukset.
  • Kunnioitamme jokaisen itsemäärittelyoikeutta ja ihmisten moninaisuutta.
  • Kaikilla on yhtäläinen oikeus osallistua, joten annamme tilaa ja mahdollistamme osallistumisen kaikille. Jokainen saa osallistua itselleen sopivissa määrin.
  • Luomme kaikki yhdessä turvallista tilaa toimimalla näiden periaatteiden mukaisesti. Tarvittaessa puutumme mahdolliseen epäkunnioittavaan puheeseen ketään häpäisemättä.
  • Saamme harjoitella, kysyä ja erehtyä. Olemme avoimia palautteelle ja oppimiselle.

Alkavat ryhmät 2025

Naiseuden mantere vol. 3 – luovan vapaan kirjoittamisen ryhmä Zoomissa, 7.1.-4.2.2025 (TÄYNNÄ)

Naiseuden mantere vol. 3 – luovan vapaan kirjoittamisen ryhmä Zoomissa, 7.1.-4.2.2025 (TÄYNNÄ)

Tervetuloa Naiseuden mantereelle!

Lähde ilolla, innostuksella ja inspiraatiolla mukaan käynnistelemään yhteistä matkaa Naiseuden mantereelle; paikkaan, jonka mielikuvituksemme yhdessä luo!

Luovan vapaan kirjoittamisen ryhmä tapaa joka viikko parin tunnin ajan Zoomissa jakaen ja keskustellen yhdessä viikon aikana syntyneistä kirjoituksista. Sisältö syntyy vapaasti luovien osallistujien toimesta omannäköisekseen, jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa myös tapaamisten sisältöön. Minkäänlaista ennakko-osaamista ei tarvita ja ryhmä sulkeutuu ensimmäisen tapaamisen jälkeen luottamukselliseksi piiriksi. Annetaan luovalle kirjoittamiselle siivet ja nautitaan sen hedelmistä yhdessä jakaen!

Ryhmä kokoontuu Zoomissa tiistaisin 7.1.-4.2. klo 16.30-18.30. Ryhmään mahtuu kuusi osallistujaa.

Huomioithan, että ryhmään osallistujilta edellytetään osallistumista ensimmäiselle tapaamiskerralle, jonka jälkeen ryhmä sulkeutuu.

Mukaan pääsee sujuvasti, vaikkei olisi käynyt ensimmäistä ryhmää.

Ryhmässä toteutetaan turvallisemman tilan periaatteita. Lisätietoja saat tarvittaessa ryhmän ohjaajalta Nina Korholalta osoitteesta nina.korhola@naistenkartano.com

Ryhmä on osa Nainen on naiselle tuki -hanketta.

Ryhmä on täynnä

Tunneherkkyys voimavaraksi maalaamalla (Helsinki), 2.-23.2.2025

Tunneherkkyys voimavaraksi maalaamalla

Kokoontumiset sunnuntaisin 2.2.-23.2. seuraavasti:

    • 2.2. klo 12.30-15 (2 t 30 min)

    • 9.2. klo 13-17 (4 t, tauko puolessavälissä)

    • 16.2. klo 13-15 (2 t)

    • 23.2. klo 13-15 (2 t)

Äh, miks mä taas reagoin tälleen? Mistä näitä tunteita oikein tulee?

Syvästi tunteva ihminen voi kokea tunteensa häiritsevänä taakkana ja haluta tukahduttaa tai sivuuttaa ne kokonaan. Tällöin emotionaaliset tarpeet jäävät helposti tunnistamatta. Tämä saattaa aiheuttaa kokemuksen, että on hukassa omassa elämässään ja että mikään ei oikein tunnu miltään. Samalla tunteet kuitenkin ryöpsähtelevät pintaan ja aiheuttavat stressiä.

Tunteet ovat meille tärkeä voimavara. Ne ohjaavat valinnoissa, kertovat tarpeista ja auttavat elämään täysipainoista ja omannäköistä elämää.

Tässä ryhmässä pääset tarkastelemaan suhdetta omaan tunneherkkyyteen viiden maalaus- ja keskustelukerran kautta yhdessä samanhenkisten ihmisten kanssa. Ryhmätapaamiset koostuvat maalaamisesta ja vertaistuellisesta keskustelusta.

Aiempaa kokemusta maalaamisesta tai taidetyöskentelystä ei tarvita. Huomaathan, että vaikka työskentelyllä voi olla terapeuttinen vaikutus, ryhmä ei ole terapiaa eikä tarkoitettu korvaamaan ammattiapua.

Vera Oinonen on taidemenetelmien ohjaaja, lyhytterapeutti, taiteilija ja valtiotieteiden maisteri.

Ilmoittaudu mukaan

Puolensa pitäminen (Helsinki), 10.2.-3.3. (TÄYNNÄ)

Teema-NOVAT: Puolensa pitäminen (Helsinki), 10.2.-3.3. (TÄYNNÄ)

Kokoontumiset maanantaisin klo 17.30-19.15

Puolensa pitäminen -NOVAT on neljän kerran ryhmäkokonaisuus, jossa keskitytään omien rajojen asettamiseen ja omien tarpeiden tunnistamiseen. Ryhmässä pohditaan, mitä puolensa pitäminen tarkoittaa ja millaisissa tilanteissa sitä esiintyy. Sen lisäksi pohditaan omia käyttäytymistapoja ristiriita- ja ongelmatilanteissa. Ryhmäkokonaisuuteen kuuluu myös harjoituksia, joiden avulla opetellaan puolensa pitämistä.

Ryhmä on täynnä

Puolensa pitäminen (Tampere), 11.2.-4.3.

Teema-NOVAT: Puolensa pitäminen (Tampere), 11.2.-4.3.2025

Kokoontumiset tiistaisin klo 16-17.45

Puolensa pitäminen -NOVAT on neljän kerran ryhmäkokonaisuus, jossa keskitytään omien rajojen asettamiseen, omien tarpeiden tunnistamiseen ja puolensa pitämiseen. Ryhmässä pohditaan, mitä puolensa pitäminen tarkoittaa ja millaisissa tilanteissa sitä esiintyy. Sen lisäksi pohditaan omia käyttäytymistapoja ristiriita- ja ongelmatilanteissa.

Ryhmäkokonaisuuteen kuuluu myös harjoituksia, joiden avulla opetellaan puolensa pitämistä. Ryhmässä tutkitaan puolensa pitämistä sekä omia ajattelu- ja toimintatapoja valmiiden aiheiden kautta. Tavoitteena ryhmässä on itsetuntemuksen ja itseymmärryksen lisääminen puolensa pitäminen -teeman kautta.

Ilmoittaudu mukaan

Kehollisuus-NOVAT (Tampere), 20.3.-17.4.2025

Kehollisuus-NOVAT (Tampere), 20.3.-17.4.2025

Kokoontumiset torstaisin klo 12-14

Kehollisuus-NOVATissa keskitytään omien kokemusten jakamiseen sekä muiden ryhmäläisten puheenvuorojen kuunteluun valmiiden aiheiden kautta (ks. tapaamiskertojen aiheet). Jokaisella tapaamiskerralla teemme lisäksi pienen harjoituksen tai harjoituksia, joiden avulla käsitellään kehollisuutta. Jokainen osallistuja päättää, missä määrin haluaa osallistua jakamiseen sekä harjoitusten tekemiseen. Ryhmässä pidetään yllä kehorauhaa eli toisten kehon, painon, syömisen ja ulkonäön kommentointi on kiellettyä. Emme myöskään koske toistemme kehoihin.

Ilmoittaudu mukaan