Julkaistu 12.12.2019
Naistenkartanossa käynnistyi elokuussa strategiatyö ja odotin sitä innostunein mielin, sillä aiempi strategia oli auttamatta vanhentunut. Erityisesti toivoin, että uuden strategian myötä asiakkaille suunnattu viesti Naistenkartanon toiminnan tarkoituksesta on selkeä ja helposti ymmärrettävä ja että uusi toiminnanjohtajamme Annina saa strategian avulla työskentelylleen selkeän suunnan ja työntekijät tekemiselleen merkityksen ja aiempaa selkeämmät tavoitteet. Myös yhdistyksen visuaalinen ilme kaipasi kipeästi päivitystä ja sen uudistaminen aloitettiin välittömästi strategiatyön yhteydessä. Uusi ilme valmistunee heti vuoden 2020 alussa.
Strategiatyöskentelyyn oli palkattu ulkopuolinen fasilitoija Salla Saarinen Radical Soulista ja työtä tehtiin hallituksen ja kuuden hengen henkilöstön –Anninan, Jonnan, Katrin, Liisan, Sinin ja Veeran – kanssa kolmessa eri työpajassa. Lisäksi asiakasymmärrystä lisättiin avointen dialogien kautta, joissa pohdittiin, millaista vertaistukea naiset toivovat. Alkutunnelmat strategiatyössä olivat myönteisen odottavat, mutta myös hiukan jännittyneet. Onneksi taitava Salla johti keskustelua ja esiteltyämme itsemme ja horoskooppimerkkimme tunnelma oli jo rentoutunut. Kävi ilmi, että odotukset strategiatyön suhteen vaihtelivat: yksi odotti kaiken menevän uusiksi, toinen rönsyjen karsiutumista, rajausta ja fokusointia, kolmas realistisen selkänojaa tekemiselle ja neljäs kunnianhimoisen arvolatautuneen visiopaperin syntymistä.
Lopullisen strategian lisäksi hyödyksi oli myös itse työskentelyprosessi, jonka aikana hallituksella ja työntekijöillä oli kolmen tapaamiskerran aikana mahdollisuus tutustua toistensa näkemyksiin ja ajatteluun. Keskusteluissa pohdimme laajasti Naistenkartanon vahvuuksia (hieno NOVAT-vertaistukiohjelma!) ja heikkouksia (vähäinen tunnettuus!), paikkaamme järjestötyön kentällä (ennaltaehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön järjestö!), naiserityisyyden merkitystä (sisältäen kaikki naiseksi itsensä identifioivat!), mikä on toimintamme ydinviesti (jokainen saa olla ainutlaatuinen!) ja mitä me haluamme toiminnallamme saada aikaan (tunne oman elämän hallinnasta on vahvistunut!). Välillä rönsysimme nelosten tansseihin ja adoptioperheisiin.
Näin jälkikäteen stategian sisältö tuntuu itsestäänselvältä ja oikealta, mikä kielii siitä, että strategiaprosessi onnistui hyvin. Vaati kuitenkin paljon ajatustyötä, että saimme kirkastettua itsellemme, mikä roolimme on ja miten siitä kannattaa viestiä. Halusimme välttää järjestöjargonia kuten ”edistämme sitä ja tätä” ja tunnistimme myös tietynlaisen akateemisuuden haasteen suhteessa toimintaan. Yksi oivallus prosessin aikana oli myös se, että meidän täytyy jaotella viestintämme ammattilaisviestintään ja asiakasviestintään. Asiakkaille ei kannata puhua ennaltaehkäisystä vaan siitä että kaikki oman elämänsä pohdinnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan toimintaan.
Strategiatyö vei meidät tärkeän pohdinnan äärelle: mikä on Naistenkartanon olemassaolon tarkoitus? Ja löytyihän se syy olla olemassa ja jatkaa huipputärkeää työtä naisten parissa. Vai mitä sanotte näistä:
Visio: Iloa, voimaa ja tilaa elää ainutlaatuisena.
Missio: Naisilla on vapaus olla oma itsensä. He tiedostavat ja kyseenalaistavat heille asetetut odotukset, olettamukset ja määritelmät. Naisten mielen hyvinvointi ja hallinnan tunne ovat parantuneet sekä kokemukset omista vaikutusmahdollisuuksista ovat lisääntyneet.
Palvelulupaus: Naistenkartanon toiminnassa mukana olevat kokevat, että hallinnan tunne on lisääntynyt ja he eivät olekaan yksin. Toimintaan saa tulla sellaisena kuin on. Suhde itseen parantuu.
Toivotut asiakaspalautteet: ”Homma on jälleen hanskassa.” ”Ongelmat eivät määritä minua.” ”En olekaan yksin.” ”Kuuntelu on yhtä arvokasta kuin puhuminen. Keskusteluryhmä toimi voimauttavana kokemuksena, sillä elämän helmet jaetaan yhdessä.” ”Olen saanut toivoa ja uskoa elämänmuutoksen mahdollisuuteen.”
Tämän voimin ponnistamme vuoteen 2020 ja siitä eteenpäin.
Anna Vuorio
kirjoittaja on Naistenkartanon hallituksen jäsen, joka uskoo, että maailmaa voi muuttaa paremmaksi kohtaaminen kerrallaan.