fbpx

Oma hyvä tila vs oma huono tila? Kumman valitset?

Oma hyvä tila vs oma huono tila? Kumman valitset?

Vieraskynäblogi | Julkaistu 20.8.2024

Pelkäätkö koko ajan? Tunnetko toistuvasti vihan tunnetta? Jos näin on, niin olet jatkuvassa valmiustilassa. Valmiustilassa? Valmiustilassa mihin, saatat kysyä?

Anna kun selitän hieman. Ihminen on niin hienosti rakennettu, että rauhallisena aikana keho toimii rauhassa omaan tahtiin. Sydän pumppaa verta rauhalliseen tahtiin veren paineen ollessa normaali, ruoan sulatus on säännöllistä, lihakset ovat rentoutuneet ja hengitys on verkkaista. Linnutkin laulavat kun on rauhallista ja turvallista.

Mutta jos sinua kohtaa jokin vaara (esimerkiksi joku käy fyysisesti päällesi), niin kehosi menee hälytystilaan ja olet valmis joko taistelemaan, pakenemaan tai piiloutumaan. Sydämen syke ja hengitysrytmi kiihtyvät, verenpaine nousee, ruoan sulatus hidastuu ja lihakset jännittyvät. Ja tiedätkö: tämä sama ns. stressireaktio menee päälle, kun pelkäät tai olet vihainen. Linnut lopettavat laulamasta tällaisina aikoina. No mutta miksi, saatat miettiä? Eihän minua ihan oikeasti mikään fyysinen vaara uhkaa?

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, niin juuri tämä erottaa ihmisen muista eläimistä. Eli se, että me voimme vain ajatella jotain ja keho luulee sen olevan totta. Ihmisaivot eivät kykene erottamaan todellisuutta ajattelusta vaan keho reagoi täysin samalla tavalla ajateltuun kuin todellisuudessa tapahtuvaan tilanteeseen. Tämä on kaksiteräinen miekka. Se on siunaus, jonka avulla esimerkiksi joitain ihmisiä selvisi keskitysleireiltä elävinä, sillä he elivät kaiken sen kauheuden keskellä omissa ajatuksissaan. Mutta heille, joita mikään ulkopuolinen uhka ei vaani mutta heidän ajattelunsa luo mitä kauheimpia näkymiä, se on kaikkea muuta kuin siunaus.

Ihminen ei kestä jatkuvaa negatiivisuutta.

Tämä jatkuva kehon valmiustila on sinun hermostollesi erittäin kuluttavaa ja tosi asia on, että ihminen ei kestä jatkuvaa negatiivista ilmapiiriä, pelossa elämistä tai vihan tunnetta. Tämä ei ole ihmisen heikkoutta vaan fysiologinen fakta.

Tätä stressireaktion täyteistä tilannetta kutsutaan NLP:ssä nimellä C.R.A.S.H., jossa vaihtoehtomme ovat taistelu, pako tai jähmettyminen. Stressireaktio kytkee järkevään ajatteluun kykenevän etuotsalohkon pois päältä ja toimimme tunneaivojen eli liskoaivojen voimalla. Tunne on päällä niin voimakkaana, että sama kela pyörii päässä emmekä saa tätä kelaa pysähtymään. Pitkittyneenä tämä tila voi johtaa moniin epämiellyttäviin asioihin kuten mahdolliseen eristäytymiseen, ahdistukseen ja krooniseen sairasteluun.

Itse kärsin tuosta edellä mainitusta vuosina 2020–22 mutta onnekseni aloin opiskelemaan Generatiivista NLP:tä vuonna 2020. Generatiivisen NLP:n ytimessä on C.R.A.S.H.:in vastakohta C.O.A.C.H- tila eli suomeksi oma hyvä tila. Tämän oppiminen helpotti maailman sulkeutumisen ja omien töiden vähenemisen myötä tullutta huonoa oloa.

Oma hyvä tila on tila, jossa olet keskellä itseäsi, läsnä itsellesi ja rauhassa. Mitä enemmän on C.O.A.C.H.- tilassa niin sitä harvemmin on C.R.A.S.H.- tilassa.

Mitä on NLP:n pähkinänkuorimääritelmä?

NLP on lyhenne sanoista Neuro-linguistic Programming eli neurolingvistinen ohjelmointi. Neuro viittaa aisteihin ja neurologisiin prosesseihin eli tiedon käsittelyyn. Linguistic viittaa puhuttuun kieleen ja kehon kieleen, jotka molemmat vaikuttavat ajatteluumme ja käyttäytymiseemme. Programming viittaa ajattelumme rakenteisiin ja siihen, että rakenteita voi muuttaa.

Generatiivinen NLP on koko ajan kehittyvä ja tämän keskiössä on oma hyvä tila, josta käsin tehdään kaikki NLP:n harjoitukset. NLP:n ja oman hyvän tilan oppii parhaiten harjoittelemalla, ja sitä työpajassa tehdään. Harjoitus tekee mestarin ja mestari harjoittelee aina.

Mitkä ihmeen C.O.A.C.H. ja C.R.A.S.H.?

Tule mukaa syksyn työpajaani, niin selitän nämä kirjainyhdistelmät sinulle ja harjoittelemme omaan hyvään tilaan pääsemistä. Saat toimivia työkaluja, joita voit käyttää omassa elämässäsi. Laitetaan linnut laulamaan.

Olet lämpimästi tervetullut mukaan harjoittelemaan!


Kirjoittajasta: Anne Tuhkanen, on sekä pitkän linjan kiropraktikko D.C., erikoisalueena keho-mieli että NLP Trainer.

Lue lisää työpajasta