fbpx

NOVAT poikkeusaikana

Julkaistu 21.5.2020

Väsyttää, ärsyttää, kammottaa. Olo on yksinäinen, välillä suorastaan toivoton. Toisaalta jotenkin myös helpottaa. Saako kaiken huolen ja kuormittumisen keskellä tuntea myös positiivisia tunteita? K-sana ja jatkuva poikkeustilasta paasaaminen ottavat kyllä vähitellen jo pannuun. Tunteet vaihtelevat. Varsinaista vuoristorataa tämä elämä.

Maaliskuun puolivälissä monet kasvokkain tapaavat NOVAT-vertaistukiryhmät jäivät historialliselle tauolle. Kuten kaikkialla muuallakin, Naistenkartanossa pohdittiin ja kartoitettiin vaihtoehtoja tässä uudessa, ennennäkemättömässä tilanteessa. Nettikartanon verkkopalvelut toimivat toki normaalisti, muutama ryhmä päätyi yhteisellä päätöksellä jatkamaan tapaamisia etäyhteyden avulla ja osa maaliskuun uusiin ryhmiin ilmoittautuneista aloitti nopealla aikataululla perustetun NOVAT-verkkokurssin. Huhtikuun lopussa syntyi vielä idea tarjota verkkokurssin sisältöihin nojaava intensiivisempi ”NOVAT – Naiset Ovat etänä kasvokkain” -kurssi niille, jotka halusivat työskennellä NOVAT-teemojen parissa videoalusta Teamsin välityksellä.  Suuri osa kasvokkain tapaavista ryhmistä jäi kuitenkin tauolle. Oli digiväsymystä sekä ristiriitaisia tunteita ja ajatuksia etätapaamisten toimivuudesta. Uusi tilanne vei voimavaroja. Oli tauon paikka.

NOVAT-ryhmissä käsiteltävät teemat ovat kuitenkin ajankohtaisia myös poikkeusaikana, vai pitäisikö sanoa etenkin silloin. Teemme Naistenkartanossa parhaillaan NOVAT-käsikirjan uudistamistyötä, jota varten olemme yrittäneet tiivistää ja kirkastaa itsellemme lyhyesti ja ytimekkäästi niitä teemoja, jotka ovat tai joiden olisi syytä olla NOVATin keskiössä. Lista näyttää tältä:

  • Tullaan tietoiseksi ajattelun vaikutuksista tunteisiin ja toimintaan.
  • Hyväksytään se, että kaikenlaisia ajatuksia tulee ja menee. Ihminen keskittyy helposti negatiiviseen, se on kehityshistoriallinen ominaisuus (englanniksi tähän viitataan termillä negativity bias). Opetellaan itsemyötätuntoa sekä taitoa kääntää katsetta positiiviseen ja omiin voimavaroihin.
  • Opetellaan hyväksymään kaikenlaiset tunteet ja suhtautumaan niihin tärkeänä informaationa omista tarpeista.
  • Ei kielletä menneisyyden ja nykytilanteen asettamia haasteita, mutta ei jäädä niiden vangiksi. Opetellaan tunnistamaan ero niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa ja niihin, joihin ei (murehtimisesta irtautuminen). Opetellaan elämään nykyhetkessä.
  • Otetaan vastuu omasta hyvinvoinnista (mm. omat rajat, puolensa pitäminen) ja opetellaan elämään rohkeasti omannäköistä elämää. Tunnistetaan, että pienillä arjen teoilla on suuri merkitys omaan hyvinvointiin. Annetaan tilaa innostumiselle, avoimuudelle ja luovuudelle.
  • Opetellaan myötätuntoista suhtautumista itseen ja muihin ihmisiin.

On siis OK olla vihainen, ärtynyt, väsynyt, helpottunut, tylsistynyt, iloinen, surullinen ja peloissaan. Poikkeusaikana asiat, joihin emme voi vaikuttaa, korostuvat. On ihmisiä, joiden elämäntilanne on juuri nyt erittäin vaikea. Sitä ei pidä kieltää tai vähätellä sen enempää kuin romantisoidakaan. Avun hakeminen vaikeassa tilanteessa on rohkeaa, tärkeää ja vastuullista. Samalla jokainen meistä voi omien resurssiensa puitteissa opetella päivittäin kääntämään katsetta asioihin, joihin on mahdollista vaikuttaa, ja asioihin, jotka ovat hyvin. Tähän NOVAT-teemat meitä kannustavat.

Liisa Kiilunen,

Pääkaupunkiseudun asiakaskoordinaattori

Kuva Prettysleepy Pixabaystä