Hankalat tunteet – haasteista voimavaroiksi
Vieraskynäblogi | Julkaistu 8.11.2021
Pettymys, viha, suru, häpeä… Meidän jokaisen tunnevalikkoon kuuluu monia tunteita, joita pidetään hankalina tai vaikeasti käsiteltävinä. Miksi näin on? Joidenkin tunteiden näyttämistä pidetään epäsopivana tai paheksuttavana, esimerkiksi julkisesti sureminen saattaa vaivaannuttaa ympäristöä, suuttumista paheksutaan. Kyse on kuitenkin aivan normaaleista tunteista, joita jokainen meistä tuntee jossain vaiheessa elämäänsä.
Negatiivisiksi mielletyt tunteet mielellään salataan ympäristöltä, mikä on omiaan lisäämään tunnetaakkaa. Jos tunteita toistuvasti piilotetaan, painetaan taka-alalle ja jätetään käsittelemättä, aiheutetaan itselle kierre, josta ulos pääseminen saattaa pitkittyessään muuttua mahdottomaksi. Pitkään jatkunut tunteiden patoaminen pahimmillaan sairastuttaa. Toisilla puhkeaa eriasteisia mielenterveyden ongelmia, toisilla oireilu on fyysistä. Selittämättömien oireiden taustalta saattaa paljastua tunnemykkyrä, joka on jäänyt piiloon ja käsittelemättä.
Pahimmillaan selittämätöntä pahaa oloa aletaan lääkitä erilaisilla sijaistoiminnoilla, joista haetaan hyväksyntää ja mielihyvän kokemuksia: irtonaisia ihmissuhteita, holtitonta rahan tai päihteiden käyttöä, erilaisia muita itselle vahingollisia keinoja purkaa pahaa oloa. Lopputuloksena saattaa olla vain ajautuminen entistä syvemmälle, entistä suurempaa pahaa oloa aiheuttavaan tilaan.
Meidän pitäisikin rohkeammin opetella tietoisesti kuuntelemaan, sanoittamaan ja käsittelemään tunteita. Miltä minusta tuntuu? Miksi tunnen näin tässä tilanteessa? Mitä voin tehdä, etten tuntisi näin? Esimerkiksi vihalla erilaisine asteineen on monesti liikkeelle paneva voima: kun jokin asia ärsyttää riittävästi, sille tehdään jotain. Muutos tilanteeseen auttaa päästämään irti tilanteeseen liittyvästä tunteesta.
Vanha viisaus pitää paikkansa: se mihin keskityt, lisääntyy.
Anja Sauvolainen ja Aulikki Otranen
A-Kiltojen Liitto ry:n järjestökoordinaattorit Etelä- ja Länsi-Suomen alueilta
Aiheesta voi kuulla lisää Naistenkartanon ja A-Kiltojen Liiton yhteisellä luennolla Hankalat tunteet – haasteista voimavaroiksi ti 16.11. Tampereella ja to 2.12. Helsingissä (sekä Facebook-livessä).