Vieraskynä: Marika Rosenborg, terapeutti, eroasiantuntija, tietokirjailija
Julkaistu 1.10.2020
Erityisherkkyys on ominaisuus, joka on yhdysvaltalaistutkija Elaine Aronin mukaan noin viidesosalla ihmisistä. Se ei ole siis diagnoosi tai sairaus, vaan synnynäinen hermostollinen ominaisuus, joka tekee henkilön herkemmäksi tunnereaktioille ja aistiärsykkeille sekä niiden prosessoinnille.
Herkkä ihminen ylivirittyy helposti ja kokee tunteet voimakkaammin kehollisesti kuin ei niin herkkä ihminen, mutta samalla hänellä on kyky myös inspiroitua hyvistä tunteista voimakkaammin. Syvällisen prosessointikyvyn seurauksena erityisherkillä ei yleensä ole yleensä tylsää omassa seurassaan, vaan yksinäisyys on heillä lohtu ja turvapaikka.
Monelle kohtaamalleni ihmiselle erityisherkkyyden tunnistaminen itsessä on ollut käänteentekevä kokemus, joka on auttanut ymmärtämään paremmin omaa menneisyyttä ja nykyistä elämää. Hakeutuminen muiden kaltaistensa pariin on vahvistanut itsetuntemusta ja antanut rohkeutta elää omaa elämää kuten itse haluaa. Päinvastoin kuin usein luullaan, erityisherkkien joukossa on myös ekstroverttejä ja elämyshakuisia henkilöitä.
Ihminen voi olla monella tavoin herkkä, eikä sillä ole välttämättä merkitystä kuinka itsensä haluaa herkkyyden kartalla määritellä. Ajattelen, että jokaisen olisi kuitenkin hyvä tutustua omaan tapaansa kokea tunteita sekä ymmärtää ainutlaatuista omaa reagointitapaansa. Mitä paremmin tunnemme itsemme, sitä helpompi meidän on ymmärtää muita muita ihmisiä. Jos erityisherkkyys kuormittaa liikaa, kannattaa tutustua itsemyötätunnon ja tietoisen läsnäolon taitoihin, niiden avulla oman herkkyyden kanssa pärjää paremmin.
Kirjoittaja on terapeutti, eroasiantuntija ja tietokirjailija. Lisää aiheesta voi kuulla Naistenkartanon luennolla ma 12.10. Helsingissä ja to 15.10. Tampereella, kun Marika puhuu erityisherkkyydestä haasteena ja voimavarana. Luennot järjestetään yhteistyössä HSP Suomi ry:n kanssa.