Elämän erilaiset rytmit
Julkaistu 8.7.2024 | Vapaa palsta vapaaehtoisille
Halusimmepa tai emme, niin elämää määrittelee tietyt rytmit – ei vaan ihmisen elämää, vaan koko luomakunnan. Rytmiä määrittelee syklit, joka tarkoittaa jaksoa tai kiertoa, joka kulkee aina samaa kehää ikään kuin ilman alkua tai loppua.
Nyt kesä on kukkeimmillaan ja hetki sitten oli kesäpäivänseisaus. Siitä matka jatkuu kohti syksyä, talvea ja taas uutta kevättä. Vuodenaikojen vaihtelut me ehkä huomaamme helpoiten, sillä meillä siihen liittyy oleellisesti myös sään vaihtelut.
Elämän syklisyydellä ja vuodenaikojen vaihtelulla on ennen ollut paljon enemmän merkitystä, sillä vuoden kierto on vaikuttanut myös ihmisen ravintoon. Nyt meillä on kaupassa kaikkea koko ajan, joten saatamme unohtaa marraskuussa mansikoita ostaessa, ettei ole oikeasti mansikoiden aika.
Päivä rytmi
Ehkä arkisin rytmi meille on päivä ja sen jakautuminen 24 tuntiin. Meidän kehomme sykli liittyy vuorokauden eri aikoihin, sillä osan päivää teemme töitä tai muita askareita ja sen lisäksi kehon pitää myös levätä. Keho tarvitsee näitä kaikkia eri toimintoja.
Kaikille olisi tärkeää tunnistaa oman kehon rytmi ja naisille se on itsensä hoitamisen perusta. Meidän olisi hyvä ymmärtää myös omaa hormonaalista tunne-elämää. Sellaisilla naisilla, joilla on kuukautiset, syklisyys tulee konkreettisesti esille kuukautiskierron kautta.
Passiivisuus ja aktiivisuus
Nykyisessä suorituskeskeisessä yhteiskunnassa jokaiselta vaaditaan paljon aktiivisuutta ja erilaisia tavoitteita sekä päämääriä. Passiivisuus on kuitenkin yhtä tärkeää. Me tarvitsemme myös hiljaisuutta ja siihen pysähtymistä. Me tarvitsemme paikallaan oloa ja kuuntelua.
Nykyinen älylaitteiden äärellä oleminen on vienyt meidät tilaan, jossa emme lepää, vaikka nukkuisimme. Olisi tärkeää, jos saisimme myös työpäivän keskelle passiivisia hetkiä. Elämämme on viihteen kyllästämää ja niinpä olemme tottuneet saamaan nopeasti mielihyvää kaikesta ja olemme koukussa erilaisiin mielihyvähormoneihin. Tästä ei kuitenkaan pidemmän päälle ole seurannut hyvää, vaan näiden tiedetään aiheuttavan ihmisille stressiä ja rauhattomuutta.
Passiivisutta pidetään helposti laiskuutena, mutta ihminen tarvitsee myös aikaa pelkkään olemiseen. Passiivisuutta voi pitää kehon ja mielen huoltotyönä, silloin on helpompi keskittyä kuuntelemaan myös omaa kehoaan. Pysähtyä ja kysyä mitä keho haluaa kertoa, millaisia viestejä se meille antaa.
Päivä alkaa aamusta
Me voimme rytmittää elämäämme myös viisaasti ja elää tavallista arkea käytännönläheisesti ja järkevästi.
Kaikki päivät alkavat aamusta, jolloin voi ajatella, että jokainen aamu on uusi syntymä. Itse pidän heräämistä hyvin henkisenä kokemuksena, se on kuin uusi lahja ja aina yhtä yllättävä. En tiedä koskaan tarkalleen mitä päivä tuo tullessaan, mutta otan sen aina kiitollisena vastaan.
Herään suurin piirtein samaan aikaan joka aamu, näin rytmi pysyy samanlaisena. Luonnon kiertokulku kuitenkin muuttaa sen syksyä ja pimeää talvea kohti, niin että herään ehkä tuntia myöhemmin. Kaikille ei sovi sama rytmi, mutta jokaisella on mahdollisuus löytää oma rytmi. Uni on meille tärkeää ja jokaisen on tärkeää saada itselle sopiva määrä unta.
Mietin ennen ylös nousua miltä keho tuntuu, mitä mielessäni liikkuu ja millainen fiilis herätessä on. Jos muistan unet, kirjoitan ne ylös ja muuten kirjoitan ns. aamusivuja vain kolme sivua. Teen yleensä aamulla joogan tai meditaation ja syön vasta sen jälkeen. Juon vain vettä lasillisen ennen sitä. Aina tämä ei onnistu, mutta en silti pilaa päivääni sillä, ettei tutut rutiinit mennyt niin kuin olin ajatellut.
Minitauot työn lomassa
Olen yrittäjä, joten aika usein voin vaikuttaa paljonkin omaan työpäivääni ja usein tauotan sitä lyhyillä ja välillä myös pidemmillä tauoilla. Työpöydän äärellä tietokoneen näyttöä tuijottaessa olen tullut siihen tulokseen, että on hyvä välillä vaikka, venytellä, vaihtaa asentoa, kävellä talon ympäri ja etätyöpäivänä vien roskiksen tms. Ihan mitä vain, joka vähän katkaisee työtä ja sitten voi taas jatkaa. Sähköpöytä, jonka korkeutta voi säätää, on ihan loistava keksintö.
Iltaan rauhoittuminen
Nukkumaan meno alkaa tavallaan jo paljon ennen, ehkä pari tuntia ennen. Omassa makuuhuoneessani ei ole televisiota, eikä tietokoneita ja se toimii meillä. Kun menen sänkyyn, luen aina vähän aikaa, joskus jopa tunnin. Luen joko lehteä tai kirjaa, mutta ihan vanhanaikaisena painettuna versiona.
Kun sammutan valot hiljennyt ja mietin 5-7 asiaa jotka päivästä on jäänyt mieleen. Kiitän että sain elää päivän ja yleensä lähetän hyviä ajatuksia monille ihmisille ja saatan näin muistaa ihmisiä omalla tavallani.
Minulle päivän rytmi on tärkeä ja siihen sisältyy tietynlaisia rutiineja, mutta niihinkään ei kannata takertua. Syklisyys liittyy kuitenkin elämän moniin asioihin ja tässä jatkuvassa virrassa on hyvä pysähtyä joskus oman itsensä ja elämän ääreen.
Jos haluat muistuttaa itseäsi eri vuodenajoista, tee pieni tila kodissasi, johon voit tuoda kesäisiä kukkia, keväisiä puiden lehtiä hiirenkorvilla, syksyllä erivärisiä lehtiä ja talvella kuivia oksia tai mikä ikinä muistutus sinulle toimii.
Kun ymmärrämme oman syklisyyden, niin samalla se auttaa meitä hyväksymään itsemme juuri sellaisina kuin olemme, ainutkertaisina ihanina itsenämme.
Vapaa palsta vapaaehtoisille on Naistenkartanon vapaaehtoisille tarjottava blogisarja. Blogisarjassa vapaaehtoiset pääsevät julkaisemaan ajatuksiaan blogitekstin muodossa. Teksteissä esitetyt näkökulmat ovat kirjoittajien omia, eivätkä välttämättä edusta Naistenkartanon virallista kantaa.
Jos sinulla on kysyttävää tai haluaisit kirjoittaa Vapaa palsta -blogiimme, voit olla yhteydessä Tampereen seudun asiakaskoordinaattoriin: Saija Savolainen saija.savolainen@naistenkartano.com.