fbpx

Blogikirjoitus: Elämän epävarmuus

Vieraskynäblogi | Julkaistu 22.3.2022 | Päivitetty 31.5.

Länsimaissa ja erityisesti täällä Suomessa elämämme on pääsääntöisesti turvallisempaa, ennakoitavampaa ja hallittavampaa, kuin koskaan aikaisemmin. Eliniänodote nousee, sairauksiin ei enää useinkaan kuole ja ylipäänsä kohtaamme epävarmuutta tai elämää ravistelevia tapahtumia harvemmin. Tämä ei kuitenkaan helpota oloamme, kuin jotain vääjäämättä meille tai läheisillemme jossain kohti tapahtuu, usein päinvastoin.

Omassa elämässämme, lähipiirissä tai maailmalla tapahtuu toisinaan ja viimeistään oman kuolevaisuutemme kohdatessamme äkillisiä ja järkyttäviä tapahtumia, jotka ravistelevat hallinnantunnettamme ja illuusiotamme kontrollista ja vievät maton jalkojen alta. Tällaisia epävarmuutta herättäviä tilanteita voivat olla esimerkiksi oma sairastuminen, läheisen sairastuminen, läheisen kuolema, parisuhdekriisi, Ukrainan sota, korona jne.

Usein tällaiset tilanteet herättävät turtuneisuutta, kokemuksen kontrollin menetyksestä, riittämättömyyden tunnetta, pelkoa, hämmennystä ja eksistentiaalista pohdintaa. Saatamme kokea syyllisyyttä siitä, että itse voimme hyvin, jos lähipiirissä tai maailmalla joku kärsii. Saatamme myös lamaantua ahdistuksesta ja pelosta, tai yrittää paeta epämukavalta tuntuvia tunteita esimerkiksi päihteisiin tai suorittamiseen. Tai saatamme kokea, että olemme hyvin yksin ja ilman tukea ja ymmärrystä.

Miksi meidän on hyvinvoinnistamme huolimatta usein hankala sietää epävarmuutta? Onko epävarmuudessa jotain poikkeuksellista? Mitä epävarmuus ylipäänsä on ja mitkä asiat sitä selittävät ja siihen vaikuttavat? Mitä epävarmuutta herättävässä tilanteessa ihmiset yleensä käyvät läpi, entä mikä voisi helpottaa tai auttaa? Voisiko esimerkiksi tietoisuus- tai rentoutuskeinoista olla apua, tiedon etsimisestä, muiden auttamisesta tai omien itselle tärkeiden ja merkityksellisten asioiden pohtimisesta olla apua?

Näihin asioihin pureudumme luennolla ’Elämän epävarmuus’ tiistaina 7.6. klo 17-18.30. Tervetuloa kuulolle!


Kirjoittaja: Miranda Koskinen, psykologi ja seksuaalineuvoja.

Webinaarin tapahtumasivu