fbpx

Roska päivässä- liike syntyi äidin ja koululaistyttärien voimin uuden vuosituhannen kunniaksi

Roska päivässä- liike syntyi äidin ja koululaistyttärien voimin uuden vuosituhannen kunniaksi

Julkaistu 9.4.2024 | Vieraskynäblogi

Alkunäytelmä tapahtui neljä vuotta aikaisemmin perheen kanssa uimarannalla. Maassa oli rikottua lasia ja muuta roskaa. Tilanne järkytti minua. Esitin itselleni vakavan ja syvän kysymyksen: mitä voin tehdä, että lasteni tulevaisuus ei ole roskainen? Intuitio vastasi, kun uusi vuosituhat alkoi.

Keräsin yksikseni roskia ja yhtäkkiä mieleeni nousi ajatus: jos jokainen keräisi roskan päivässä, eläisimme aivan toisenlaisessa ympäristössä! Aloin kutsua ihmisiä mukaan Roska päivässä- liikkeeseen. Sain innokasta tukea koululaistyttäriltäni. Aviomies suhtautui paljon pidättäytyvämmin. Hän päätti kuitenkin alkaa paikalliseksi vastuuhenkilöksi ja teki minulle äitienpäivä lahjaksi kotisivun, joka löytyy osoitteesta www.roskapaivassa.net.

Liike sai heti alkuun hyvin innokasta kannatusta. Pian alkoi ilmestyä kotisivun käännöksiä. Nykyisin kotisivumme on käännetty 23 kielelle.

Oivalsin jo liikkeen alkuvaiheessa, että tarvitsemme myös korkeampaa tukea. Kutsuin presidentti Halosen mukaan, ja hän vastaanotti kutsuni. Myöhemmin hän kutsui minut puolison kanssa Linnan juhliin. Kutsuin sittemmin myös presidentti Niinistön, joka hänkin kutsui minut puolison kanssa Linnan juhliin.

Ympäristö on yhteinen olohuoneemme, pidetään siitä huolta yhdessä, sanoi presidentti Niinistö osuvasti ja kutsuvasti.

Oma elämä muuttui liikkeen perustamisen myötä

Vaikka olenkin ammatiltani toimittaja, en osannut ajatella, että kansalaisliikkeen perustaminen tarkoittaa julkisuuteen astumista. Muutuinkin nyt itse haastateltavaksi.

Pelottavinta olivat suorat tv- ja radiohaastattelut. Yöllä oli vaikea saada unta, kun tuleva jännitti. Mutta se mikä ei tapa, vahvistaa, sanotaan. Yle asettui selvästi liikkeemme edistäjäksi. Yle on tehnyt todella paljon haastatteluja, viimeksi juuri tänään. Mutta haastattelut ovat olleet suureksi osaksi erilaisia haastatteluja. Tänään viimeksi keräsimme Ylen toimittajan kanssa roskapihdeilläni tumppeja lähiostoskeskuksen ympäristössä. On kummallekin osapuolelle helpompaa, kun yhdessä tehdään samaa hommaa, kerätään roskia, ja samalla jutellaan.

Roskaliikkeen alussa kohtasin myös ilkeyttä ja alas painamista. Joidenkin ”oikeiden” luonnonsuojelijoiden mielestä roskien kerääminen ei ollut oikeaa luonnonsuojelua.

Roskia keräävä huomaa nopeasti, mikä on maailman yleisin roska. Tupakoivat heittävät tumppinsa itsestään selvyydellä myrkyllisen roskansa yhteiseen olohuoneeseemme. En kerää tumppeja paljain käsin, vaan otan kotoa mukaan esim. pienen leipäpussin, jonka avulla suojaan käteni.

Aloimme ennaltaehkäistä tumppeja ilmatiiviin ilmaisen miniroskiksen avulla. Tumppihan sammuu hapenpuutteessa nopeasti. Aluksi käytimme filmipurkkeja, joita lahjoitimme tupakoiville. Sittemmin saimme- ja saamme edelleenkin – diabeetikoilta koeliuskapurkkeja, jotka käytön jälkeen toimivat ainakin 10 vuotta miniroskiksena.

Huomasin, että kun purkin kaunistaa, monet ihmiset käyttävät erityisen innostuneesti. Kuvaamataidon opettaja kehitti kouluvierailullani helpon tekniikan kaunistaa purkki. Olen pitänyt jo pitkään ja pidän edelleenkin erittäin mielelläni Miniroskis- työpajoja. Tekniikka on helppo ja työpajoissa syntyy kiva keskusteleva tunnelma.

Olen pitänyt työpajoja kirjastoissa, kirkoissa, asukastilaisuuksissa ym. Minua on kutsuttu ja kutsutaan edelleen eri puolille Suomea, kerran myös kutsuttiin Kööpenhaminaan kertomaan asiasta kuudelle EU- maan nuorelle.

Tervetuloa kaikille kiinnostuneille mukaan sydämen ja omantunnon liikkeeseemme! Meillä ei ole jäsenrekisteriä, mutta pidämme yhteyttä valtakunnallisella Facebook sivullamme. Sinne pääsee kotisivumme www.roskapaivassa.net kautta.


Kirjoittaja

Tuula-Maria Ahonen
toimittaja, sosiaalipsykologi, Roska päivässä- liikkeen perustaja
tma@saunalahti.fi