fbpx

Naisten huoltoasema

Naisten huoltoasema!

Vieraskynäblogi | Julkaistu 29.9.2022

Kun ajoneuvo köhii, sitä huolletaan, tankataan, pestään, puunataan ja rempataan. Sama pätee meihin ihmisiin: itsestään kannattaa pitää hyvää huolta.

Naiset tarvitsevat oman erityisesti naisille sopivan tilan, yhteisön ja metodit, joilla huoltaa elämän kuluttamaa mieltä, sielua, minuutta ja varustautua taas uusiin elämän haasteisiin. Erinomainen paikka on Naistenkartano, kerrassaan verraton naisten huoltoasema!

 

Harmaalla sohvalla istuu Naistenkartanon hallituksen puheenjohtaja Silja Peippo (vasemmalla) ja Naistenkartanon toiminnanjohtaja Anna Vuorio (oikealla). He hymyilevät isosti ja sekä Siljalla että Annalla on valkoinen kahvikuppi kädessä.
Naistenkartanon puheenjohtaja Silja Peippo (vasen) ja toiminnanjohtaja Anna Vuorio (oikea)

100-vuotiaan Naistenkartanon pitkä historia

Naistenkartanon 100-vuotinen historia on onniteltavan pitkä. Vuonna 1921 Helsingissä perustettiin Naisten raittiuskeskus, yhdistysrekisteriin se virallistettiin vuonna 1922. Tuolloin ajettiin tiukkaa raittiusasiaa kieltolain hengessä unohtamatta naisten yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden puolesta puhumista. Vuonna 1987 nimi muuttui Naiset yhdessä irti päihteistä ry:ksi, jonka toiminnan ydin oli päihdeongelmien ehkäiseminen ja päihdeongelmaisten naisten tukeminen ja hoito. Vuosina 1988-91 yhdistyksellä oli jopa oma hoitolaitos Leppävirralla.

Vuonna 2002 yhdistyksen nimi vaihdettiin Naistenkartanoksi. Yhdistyksen toiminnan kuvaus muotoiltiin naisten riippuvuuksien ja päihdeongelmien ennaltaehkäisyn suuntaan. Riippuvuusnäkökulman myötä toiminnan kohderyhmä laajeni käsittämään kaikkia naisia. Naiserityisyys päihdehoitopalveluissa nostettiin esiin yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Pahan olon tunnistaminen, selättäminen sekä oman näköisen ja itse määritetyn elämänpaikan ja oman ainutlaatuisuuden löytäminen ovat tämän päivän teemoja. Teemat koskettavat jokaista jollain tavalla, jossain elämänvaiheessa.

Työvälineitäkin on kehitetty perinteisen raittiuspuheen jälkeen melkoisesti. Vertaistukiryhmämalli tuotiin Amerikasta 1990-luvulla; NOVAT-ryhmätoiminta käynnistettiin keväällä 1994. Viime vuosina perus-NOVATin rinnalle on tuotu erimittaisia ja monen muotoisia toimintoja ja monipuolistaminen jatkuu. Korona vauhditti verkkotoiminnan kehittämistä. Nykyään toimitaan hybridisti. Yhdistyksen informaatio, luennot ja osa ryhmistäkin ovat saatavilla verkossa, naiset tavoitetaan laajalti ilman kilometrirajoja. Aikaa ja bensaa säästyy myös. Mahtavaa!

Yhdistävät tekijät

Meitä naisia yhdistää elämän kerroksellisuus monine elämänvaiheineen. Jaamme samankaltaiset ilot, surut ja haasteet ihonväristä, kielestä, kulttuuritaustasta, asuinpaikasta, yhteiskunnallisesta statuksesta riippumatta. Kukaan ei ole vahva, tehokas ja itsevarma joka päivä. Aina ei pärjää yksin. Juuri tässä kohdassa voi hakea työkaluja, tukea ja vaikka vertaisjakamista Naistenkartanosta. Jokaiselle löytyy sopiva tapa itsensä tutkiskeluun ja itsensä huoltamiseen. Yhdelle sopii pitkäkestoinen vertaistukiryhmä, toiselle taiteen keinoja hyödyntävä prosessi, kolmas pohtii omaa elämäänsä luentojen ja kirjallisen materiaalin kautta, neljäs tarvitsee supertukevan NOVAT-ryhmän haastavassa elämäntilanteessaan. Naistenkartano on varsin monipuolinen naisten huoltoasema.

Huoltoasemalla tavataan, me ainutlaatuiset naiset!


Kirjoittaja: Silja Peippo, Naistenkartanon hallituksen puheenjohtaja

#naistenkartano100 #ainutlaatuinen #enolekaanyksin