fbpx

Nainen on naiselle tuki

Nainen on naiselle tuki

Blogikirjoitus | Julkaistu 17.5.2022

Meistä jokainen on varmasti kuullut lauseen ”nainen on naiselle susi”. Mutta mistä ihmeestä on peräisin uskomus, että nainen on toiselle naiselle uhka ja hyökkäykseen valmistautuva vastustaja?

Ennen nykyteknologian mahdollistamaa reaaliaikaista tiedonvälitystä uskomukset ja käsitykset elivät pidempään kansanperintönä ja kerrottuna historiana. Ranskan kuuluisan kuninkaallisen Marie Antoinetten väitetään aiheuttaneen vallankumouksen, kun hän nälkäisen kansan vaatiessa leipää lausui tunnetut sanansa “Let them eat cake”. Nykypäivän historioitsijat ovat kumonneet myytin perustellen, että kuningatar oli todistetusti älykäs ja myötätuntoinen hallitsija, eikä olisi vaarantanut asemaansa tai kansakunnan tilaa noin tulenaralla kommentilla. Sitä paitsi tuo lause on kirjattu Ranskan kuninkaallisten historiaan jo Marie Antoinetten ollessa vielä pieni lapsi. Harva tuon tarinan kuullut on kuitenkaan kyseenalaistanut sitä, sillä onhan se kiinnostava ja jännittävä tarina, kuten monet urbaanit legendat.

Nainen on naiselle susi?

Naisia on pitkään haluttu asettaa vastakkain. Somessa tulee vastaan juttuja ja videoita, joissa vertaillaan esimerkiksi samaa vaatetta kahden julkkisnaisen yllä. Moni äiti on kokenut vauvaryhmien keskustelukulttuurin arvostelevaksi ja kilpailuhenkiseksi. Monilla on ylipäätään kokemuksia tilanteista, joissa on tullut tahtomattaan vertailluksi toisiin naisiin.

Entä jos tuon lauseen ovat keksineet joskus kauan sitten toisen sukupuolen edustajat, jotka ovat halunneet vahvistaa omaa valta-asemaansa – ei kai keskenään taisteleva ja palasia toisistaan repivä lauma sentään pysty muodostamaan yhtenäistä joukkoa puolustamaan oikeuksiaan? Länsimaisessa yhteiskunnassa miesten valta-asema on vielä edelleenkin vahva ja naisten vastakkainasettelu on ollut valtaapitävien etu. Mutta ei sen tarvitse olla niin. Ei meidän tarvitse uskoa narratiiviin, joka vetää meitä erilleen. Naiset voivat ja saavat olla toisiaan varten. Naiseus voi olla herkkyyttä ja voimaa, iloa ja vaikeita tunteita, yksilöitä ja yhteenkuuluvuutta.

Nainen on naiselle susi tuki.

Meillä Naistenkartanolla tiedetään, että nainen on naiselle tuki. Kilpailun ja arvostelun sijasta tuemme naiseuden monimuotoisuutta, jokaisen naisen oikeutta määritellä itse itsensä. Oikeutta olla solahtamatta mihinkään lokeroon, olla ainutlaatuinen ja erityinen oma itsensä. Siksi meille on tärkeää toiminnassamme vahvistaa kaikenlaisten ja kaikenikäisten naisten kokonaisvaltaista hyvinvointia arjessa. Paras esimerkki tästä on NOVAT-vertaistukiryhmä, joka tarjoaa turvallisen yhteisön naisten välisen vertaisuuden vahvistamiseen. NOVAT-ryhmissä kaikilla on mahdollisuus löytää samaistumispintaa toisista naisista, vaikka elämänkokemukset olisivatkin erilaisia.

#kaikkinaiset eivät ole samanlaisia, mutta #moninainen on toisensa kaltainen.

Nainen on naiselle…?

Naistenkartano on toiminut naisten ehdolla ja naiseuden puolesta jo kunniakkaat 100 vuotta! Juhlavuoden kunniaksi kutsumme sinut mukaan kampanjaamme #ainutlaatuinen nainen. Kuka tahansa voi osallistua ja saada oman äänensä kuuluviin. Mitä sinä haluaisit sanoa naisista tai naiseudesta? Entä mikä naiseuteen liittyvä myytti tai stereotypia olisi sinun mielestäsi aika murtaa? Keräämme kampanjaan positiivisia ja moninaisia kertomuksia naiseudesta videotervehdyksen muodossa. Halutessasi voit lähettää terveisesi myös esimerkiksi taideteoksen, tekstin tai kuvan avulla. Lisätietoa kampanjasta ja ilmoittautumisohje täällä.


Kirjoittaja: Siiri Jokikota, viestintäassistentti