”Älä jaksa” -ristipistotyö ja suorittajan jouluvalmistelut
Blogikirjoitus | Julkaistu 20.12.2021
”Kaamea kiire.” ”Väsyttää.” ”Jyrän alle jäänyt olo.” ”Haluan vaan nukkua.” ”En saa unta.” Kuulostaako tutulta? Ainakin omassa tuttavapiirissä tällaisia mietteitä on paljon. Samaan aikaan ympäristö on täynnä kuvia upeista kattauksista ja viimeistellyistä jouluidylleistä.
Kaiken kimalluksen ja pullantuoksun keskellä minut pysäytti Supernovat-hankkeen joulukalenterin luukku, josta paljastui Radikaalit ristipistot –seuran kapinallisia viestejä naisilta naisille. Yhdessä ristipistossa luki kauniisti kirjailtuna ”Älä jaksa”.
”Älä jaksa” – mitä ihmettä? Tämä lause on tuttu teinivuosilta, jolloin sitä viljeltiin ahkerasti kaikille tylsille aikuisille ja heidän tylsille ohjeilleen, kuten pipo päähän, ajoissa nukkumaan ja muista syödä. Mutta onko lauseessa jokin syvempikin sanoma, jota ei heti tule ajatelleeksi? Entä jos ”älä jaksa” onkin joulun paras ohje meille kaikille suorittamiseen taipuvaisille?
Tiedämme karut faktat: naiset tekevät paljon metatyötä, kotityötä ja kaikkea muutakin työtä. Hoivaajan ja huolehtijan rooli on edelleen useimmiten naisten harteilla. Palautumiselle ja levolle jää vain vähän aikaa ja huolestuttavan moni nainen uupuu tai kärsii riittämättömyyden tunteista.
Naisen roolit
Naistenkartanon toiminnassa mukana olevat naiset nimesivät neljäsataa erilaista roolia, joissa he toimivat. Neljäsataa! Käsittämätön määrä. Tässä vain yhden – siis todellakin vain yhden – naisen listaus omasta elämästään:
“Hoivaaja, kasvattaja, vanhempi, huolehtija, lohduttaja, vastuunkantaja, tunteiden vastaanottaja, tunnereaktioiden tyynnyttäjä, vaimo, organisoija, omasta itsestä huolehtija, itseni puolustaja, aktiivinen toimija, rajojen vetäjä, avunhankkija, sitkeä sinnikko, vaikeiden asioiden puheeksi ottaja, opiskelija, tasa-arvokasvattaja, seksuaalikasvattaja, hoivatyöläinen, toisten kannattelija, tukija, ystävä, mielenterveyskuntoutuja, sairastaja, hoitoon hakeutuja, oikeudenmukaisuuden puolustaja, aktiivinen itsensä kehittäjä, unelmoija, unohtelija, aikaansaamaton, spontaani, impulsiivinen, luova, tarmokas, uupunut, tunteikas, ailahteleva, selviytyjä, maskuliininen, tekninen, matemaattisesti lahjakas, tekniikasta kiinnostunut, karva- ja kuukautisaktivisti, ennen olin vaikenija, riidanpelkääjä, mukautuja, alistuja, räjähtäjä, kontrollinmenettäjä, nykyisin jämäkkä, tasapuolinen, rauhallinen riitelijä, muiden auttaja, pyyteetön, liian kiltti, entinen kympin tyttö, kehopositiivisuuden puolustaja.”
Aika vaikuttavaa, vai mitä? Toisaalta, eipä ihme jos väsyttää tai riittämättömyyden tunne kalvaa.
Mikä neuvoksi?
Älä jaksa. Kertakaikkiaan. Ei ole pakko jaksaa. Tiedän toki, että tasapainoilu erilaisten odotusten – omien ja muiden – ei ole niin yksinkertaista. Mutta voiko olla mahdollista pysähtyä ja miettiä, kenen odotuksia yritän täyttää? Olla armollinen itselleen ja todeta vaan tarvittaessa, että en jaksa. Tehdä tietoinen valinta, että nämä asiat riittävät ja loput saavat odottaa. Itselleni tärkeistä rooleista pidän kiinni ja muista voin luopua. Keskeneräisyys ja epätäydellisyys kuuluvat elämään.
Joulu tulee ja menee. Olen ylpeä meistä naisista, että jaksamme. Tai emme jaksa.
Omannäköistä joulunaikaa kaikille ja tapaamisiin ensi vuonna!
– Anna, toiminnanjohtaja
PS. Jos haluat pohtia omaa jaksamistasi yhdessä muiden naisten kanssa, tervetuloa NOVAT-vertaistukiryhmäämme. Kevään käynnistyvät ryhmät löytyvät täältä.
Ylen uutinen: Pyykkivuori ja lelukaaos ovat monen arkea
Kristiina Joenpolven opinnäytetyö: Naiseuteen liittyvät roolit
Supernovat hankkeen joulukalenteri.