Seksuaalisuus naisen elämänkaaressa
Vieraskynäblogi – julkaistu 8.9.2021
Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen sanasta seksuaalisuus? Sukupuoli, seksi, naiseus, parisuhde, tunteet ja oma kehosi. Vai jotain muuta?
Seksuaalisuus on kaikkea tuota ylämainittua ja paljon muuta. Se on erottamaton osa meitä jokaista koko elämänkaaremme ajan. Seksuaalisuus kasvaa ja kehittyy meissä vauvasta läpi lapsuuden ja nuoruuden, eikä kehittyminen pysähdy aikuisenakaan.
Ensimmäisiä isoja oivalluksia oman kehityksen suhteen on oivallus ja ymmärrys omasta sukupuolesta. Minä olen tällainen ja sitten onkin joku toinen, joka on erilainen. Se pysyykö käsitys omasta sukupuolesta samana läpi elämän, on sitten yksilöllistä kasvua ja kehitystä, kuten meidän jokaisen seksuaalisuus muutenkin on.
Seksuaalisuutta muokkaavat muun muassa biologia, fyysinen ja psyykkinen kehitys, kasvuympäristö, läheiset ihmissuhteet, uskonto, kulttuuri, parisuhteet ja elämäntilanne ja kokemukset. Jos biologia määrittääkin tietyt asiat meille liki samanlaisiksi, niin se miten koemme oman seksuaalisuutemme, on aina yksilöllinen. Samoin kuin se miten seksuaalisuutta ilmentää ja toteuttaa.
Naisen elämässä erityisiä seksuaalisuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi murrosiän tuomat kehon muutokset, kuukautisten alkaminen (hormonaaliset muutokset), mahdolliset raskaudet, synnytykset ja vanhemmuus. Parisuhteet, läheisyys ja tunteet vaikuttavat myös meidän seksuaalisuuteen. Emme ole suhteissa samalla tavalla seksuaalisia, vaan parhaimmillaan suhde antaa jotain uutta seksuaalisuuteen ja pahimmillaan ottaa siitä jotain pois. Pitkissäkin suhteissa saman kumppanin kanssa muutosta tapahtuu ja seksuaalisuus muokkautuu muutoksen mukana.
Myös vaihdevuodet muokkaavat naisen seksuaalisuutta. Pitää kutenkin muistaa, että vaihdevuodet eivät ole päätepysäkki naisen elämässä, vaan yksi välietappi. Tältäkin etapilta matka vielä jatkuu. Omasta seksuaalisuudesta nauttimiselle, sen toteuttamiselle itselle nautintoa tuottavalla tavalla, ei ole ”parasta ennen”-päiväystä. Oikeus nauttia seksuaalisuudesta kuuluu ihan jokaiselle.
Seksuaalisuus on parhaimmillaan mahtava voimavara ja iloa tuottava asia elämässä, mutta se on myös herkkä ja haavoittuva osa ihmisestä. Joskus haavoittamiseen tarvitaan vain loukkaavia sanoja, jotka saattavat vääristää ja muuttaa omaa kehonkuvaa ja seksuaalisuutta pitkäksikin aikaa. Puhumattakaan sitten väkivallan monista muista muodoista, jotka jättävät aina jälkensä.
Seksuaalisuutta loukkaavasta väkivallasta on mahdollista toipua, eheytyä ja vahvistaa itseään. Siihen tarvitaan mahdollisesti ulkopuolista ammattiapua, mutta itseään kannattaa arvostaa siinä määrin että on valmis ottamaan apua vastaan siinä kohtaa missä omat voimavarat eivät riitä. Tiedon ja neuvojen hakeminen on tärkeää myös silloin, kun jokin muu asia seksuaalisuudessa mietityttää ja siihen ei yksin löydä vastausta.
Sellaista asiaa ei olekaan minkä kanssa ei voisi mennä ammattilaisen, seksuaalineuvojan tai seksuaaliterapeutin, kanssa puhumaan. Joskus jo pelkästään se, että asiasta saa puhua ääneen ja joku kuuntelee sinua arvostelematta, tuomitsematta ja halusta auttaa, vie asioita eteenpäin ja saattaa avata niitä solmuja, jotka mahdollisesti ovat seksuaalisuuden ympärille kietoutuneet. Seksuaalisuus ei siis ole synonyymi sanalle seksi. Se on paljon enemmän. Ihana ja ainutlaatuinen osa sinua ja minua. Pidä huolta itsestäsi ja seksuaalisuudestasi, anna sille mahdollisuus kukoistaa sinulle sopivalla tavalla.
Sanna Ukonaho
Hanketyöntekijä, seksuaalineuvoja, sairaanhoitaja
Tietoiseksi-hanke